Ægte arganolie vs falsk argan olie

Forskellen på Argan Olie til mad og kosmetik?

Forskellen kommer i den måde, man forarbejder Argan kernerne, før de bliver presset.

Argan Olie til mad

Argankerner bliver ristet, før de bliver presset, når Argan Olien skal bruges til mad. Derfor har Argan Olie til mad den karakteristiske smag, der tilnærmer sig hasselnød, og en lidt mørkere farve end kosmetisk Argan Olie.

Ristning af Argankerner har til formål at ødelægge de aktive stoffer, der er mest ønsket i kosmetik. Disse aktive stoffer er nemlig kun gavnlige, når man bruger Argan Olie til hår, hud og negle. Derimod er de skadelige for maven, hvis man indtager dem i større mængder.

Argan Olie til mad har en karakteristisk duft af brændte mandler eller valnøder. Derfor er den lækker at spise sammen med salater, på spaghetti, i couscous eller på brødet.

Derudover kan den også bruges som slankende middel. Hvis man tager 2 tsk Arganolie om morgenen før morgenmad, har den en mættende egenskab, som mindsker sult og småspiseri i løbet af dagen.

Fordele for maden

Med sin fine konsistens, smag af ristede hasselnødder og den brune farve fra ristningen, er argan olie meget populært hos folk i sydvest Marokko. Det har en behagelig frugtagtig smag og er en del af mange traditionelle retter som salater, couscous, tagines med fisk ….
Det kan bruges til friske eller let opvarmede retter, men egner sig ikke til stegning.

I det sydlige Marokko, bruger Berberne en pastablanding af arganolie kaldet Amlou. Bestående af arganolie, mandler og honning, serveres den til morgenmad eller, som dessert efter måltidet. Det er en pasta, der ofte blev brugt af Berber stammer, der var klar til at drage ud i ørkenen. Denne pasta er nu i sammensætningen af mange marokkanske kager.

Kostens fordele

Argan olie har interessante egenskaber fra et diætetik og ernæringsmæssigt synspunkt. Dets indhold af umættede fedtsyrer (80 %), en type olie linolsyre.

Linolsyre siges at være afgørende, fordi det ikke kan syntetiseres af kroppen og derfor skal leveres gennem fødevarer.
Desuden har eksperter vist, at indholdet af  oliesyre i arganolie spiller en vigtig rolle i at reducere kolesterol i blodet og reducerer risikoen for hjertekar sygdomme.

Argan Olie til kosmetik

Argan Olie til kosmetisk brug bliver udvundet af koldpressede Argankerner, som ikke er blevet ristede. Kernerne bliver sorteret af kvinderne i Morocco, hvor de rester af skallerne fjernet. Argankernerne bliver derefter hældt ned i en pressemaskine, hvor de bliver presset mekanisk. Presseprocessen er en langsommelig process, da maskinerne ikke må køre for hurtigt. Ellers bliver olien varm og mister dermed de fleste af sine egenskaber, hvorfor temperaturen i maskinerne ikke må overstige 40 grader.

Argan Olie til kosmetik er kendt ved sit høje indhold af fedtsyrer og E-vitamin. Argan Olie bliver derudover betragtet som den naturlige anti-aging på grund af dens egenskaber til at opstramme samt regenerere huden.

Anvendelses områder for arganolien

Berbere har altid brugt arganolie til både til forbyggelse men også til behandlinger af diverse sygdomme. Der findes flere typer af Arganolie, afhængig af brugen af den.  her kan du læse mere om hvad man kan bruge arganolie til.

Amazigh befolkning i Atlas har altid brugt arganolie for sin mad og kosmetiske dyder.

Der tilbydes arganolie til gæster, ledsaget af en plade af honning, som et tegn på gæstfrihed i berbisk befolkning.
I årtusinder har berberkvinderne brugt arganolie for sine kosmetiske og ernæringsmæssige fordele. Vejret kan være ekstremt hårdt ( kraftig vind og sol ), til hud og hår.

Arganolie anvendes til at blødgøre og beskytte huden og nærer håret.


Arganolie bruges også i traditionel medicin , især til behandling eller forebyggelse af sygdomme i huden.

Fra fødsel til voksenalderen , er det allestedsnærværende i livet for berbere, der bruger det til:

  • Spædbørn og babyer til at udføre kropsmassage
  • At bistå i den helbredende process for skoldkopper
  • Ved behandling af unge acne,
  • Gravide kvinder gnider maven for at blødgøre huden og forhindre fremkomsten af strækmærker
  • I voksenalderen for mennesker med gigt , der masserer leddene (Berberer siger at arganolien kan “varme op” i leddene).

Fup med Argan Olie

Nogle sælgere forsøger at få folk til at tro, at Argan Olie til mad har de samme egenskaber til kropspleje, som Argan Olie, der oprindelig er udvundet til kosmetisk brug, har.

At vælge den ægte vare er ikke en nem opgave. Mange butikker sælger argan olie som en ren argan olie, hvor der er desværre tilføjet parfumer og andre tilsætningsstoffer. Er der parfume i argan olien er den ikke ren. Parfume kan ødelægge de aktive stoffer som er gode for vores kroppe. Nogle andre sælger argan olie som økologisk og endda mærke den med dansk økologimærke den røde Ø. Det er vildledende, da Ø mærket er for fødevarer. Støder du på sådan en, skal du tænke dig ekstra godt om før du køber.

Dog kan vi slå fast én gang for alle, at Argan Olie til mad ikke er lige så gavnlig for huden, håret og neglene, som Argan Olie til kosmetik er.

Vidste du, at du kan finde forfalsket Argan Olie på markederne eller i forretninger, både i Marokko og Danmark, eller til salg på nettet? – Se her hvordan du kan se forskellen.

Det skal du være opmærksom på når du køber argan olie:

  • Frem for alt, kig på prisen. Er prisen for billig, er olien ikke ægte! Du køber måske noget helt andet end argan olie.
  • Er olien økologimærket med den dansk Ø-mærke (det røde Ø-mærke), bør du tænke dig en ekstra gang om før du køber den. (Ø-mærket kan nemlig ikke anvendes på kosmetikprodukter.)
  • Farven skal være gylden og ikke brun
  • Lugten skal ikke være styg
  • Afprøv olien på huden, Arganolien absorberes indenfor 3-5 minutter og huden vil stadigvæk mærkes fugtig.

Kort sagt sælges olierne som ren Argan Olie, men de sælges meget billigt; et sted mellem 30 kr. og 55 kr. for 100 ml. Den pris som er fornuftig, er omkring 100 kr. for 100 ml.

Så vær især forsigtig, hvis du bliver tilbudt noget, der angivelig skulle være Argan Olie, til lavere pris. Den virkelige Argan Olie er en mangelvare, der ikke kan sælges til en lav pris. Så vær forsigtig, hvis du bliver tilbudt en Argan Olie til lave priser! Det er ikke sikkert, at du gør en god forretning!

Mere Fup med Argan olie

  • For at være sikker på at købe et kvalitetsprodukt , skal man være sikker på at hele produktionskæden kontrollers.
  • Indsamlede Nødder bør ikke indtages af geder, der spiser frungtens ydre og spytter kernen. Dette vil give olien en “dyrisk”-lugt. Nogle laboratorier deodorizere denne med damp.
  • Temperaturstigningen ødelægger nogle af de aktive stoffer (linolsyrer, vitamin E). Derfor skal Kernerne ikke ristes. Ristning giver arganolie en karakteristisk nøddeagtig smag, velegnet til fødevarebrug, men ikke værdsat i kosmetologi.
  • Udvindingen af arganolie skal ske med mekaniske presser med lav omdrejning, således at temperaturen ikke overstiger 60 °C. Det er på denne betingelse, at arganolie bevarer alle sine dyder .
  • Nogle møller bruger moderne hjul, hvor olien kan nå et temperatur over 100 °C, mens de angiver, at det er en ” første koldpresning” !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilbud lige nu!