Sundhed indefra
Mens Argan Oliens fordele bliver mere kendt i de senere år, på grund af dens anvendelse som en kosmetisk hjælp til at opnå skinnende hår og hud, er den historiske brug af Argan Olie i nord Marokko, faktisk en fødevare.
Argan Olie er fremstillet af frugtkerner af “Argania Spinosa” eller Argan træet, findes i det nordlige afrikanske land Marokko. Argan træet findes også i et lille område i Algeriet, men giver ikke frugt nok til at fremstille Argan Olie til eksporten.
Rig på antioxidant fytokemikalier (kemikalier, der findes i planter og har utallige sundhedsfordele) og essentielle fedtsyrer, Argan Olie fordele for sundhed er velkendte og værdsat af lokale kulturer og er blevet anerkendt og berømt i hele verden. Argan Olie er sammensat af ca. 80 % umættet fedt, hvoraf omkring 32 % er essentielle linolsyre fedtsyrer og 47 % oliesyre.
Selvom Argan Oliens gavnlige fedtsyresammensætning bærer en vis lighed med olivenolie, er Argan Olie faktisk mere stabil og næsten tre gange rigere i vitamin E. Det høje indhold af tocopheroler og typen af omega 6 og 9 fedtsyrer, der findes i både nødder og fisk, giver olien den unikke evne til at hjælpe med at reducere inflammation og neutralisere frie radikaler i kroppen.
Som en sund og traditionel fedt, har Argan Olie vist sig at forhindre oxidation og dermed forsinke fysiologisk aldring, samtidig med at den stimulerer fordøjelsen og øge hjernens kapacitet. Argan Olie indeholder sjældne sterol molekyler og fytokemikalier, der ikke findes i andre plantebaserede olier.
Moderne forskning tyder på, at Argan Oliens fordele for sundhed består af følgende: – Kraftfuld antioxidant handling – Stimulerer nervesystemet og bygger hjernekapacitet – Reducerer led og gigt smerter – Beroliger hypertensive tendenser – Letter fordøjelsen ved at øge pepsin – Stabiliserer blodsukker / insulin niveauer
Fremgangsmåden til forarbejdning påvirker i høj grad kvaliteten af det endelige produkt samt Argan Oliens sundhedsmæssige fordele. Desuden har behandling af Argan Olie konsekvenser for den økonomiske bæredygtighed af de lokale folks høst af argan nødder og bæredygtigheden af Argan skove.
Sundhedsmæssige fordele af gastronomisk Argan Olie
Anti-cancer virkning Nyere medicinsk forskning har vist tegn på, at Argan Olie har nogle kemo-forebyggende aktiviteter. Jomfru Argan Olie har vist evne til at hæmme eller forsinke væksten af kræftceller hos prostatacancer hos mennesker. Dette tilskrives tilstedeværelsen af poly-phenoler og steroler i olien, der kun er mikro-næringsstoffer. Selv om der er mangel på omfattende forskning på aktiviteten af Argan Olie mod andre typer af kræft, er det meget muligt, at det kommer til at være nyttig i kampen mod nogle af dem. [1], [2]
Et løft til Cardio vaskulær sundhed
At have en god lipidprofil er nøglen til et sundt hjerte. Indtagelse af gastronomisk Argan Olie har været forbundet med forøgede niveauer af HDL-kolesterol. Det reducerer også oxidation af LDL kolesterol, hvilket er meget nyttigt af en række årsager. Faktisk er det den oxiderede form af LDL kolesterol, som har en større chance for at blive tilbageholdt i kroppen [3]. Argan Olie har anti-atherogene aktiviteter, som forhindrer dannelsen af forkalkninger i arterien. Denne effekt har en direkte fordel i at reducere risikoen for hjerteanfald. Desuden hjælper Argan Olie også til med at kontrollere højt blodtryk.
Anti-diabetisk effekt Argan Olie har vist sig at dæmpe hyperglykæmi og dermed lette dens virkninger. I en undersøgelse blev det konstateret, at indtagelse af Argan Olie reducerer stigningen i blodsukkeret i op til 3 timer efter dosering hos rotter. Forbruget af Argan Olie i kosten, f.eks. som en salatdressing, kan bidrage til en lavere risiko for at udvikle diabetes. [4]
Antioxidant Argan Olie har betydelig virkning på frie radikaler. Regelmæssig indtagelse af Argan Olie beskytter kroppen mod gradvis skader forårsaget af frie radikaler, der oxiderer vores celler. Den samlede antioxidant kapacitet i Argan Olie, skyldes større koncentration af naturlige antioxidanter som vitamin E.
Anvendelser Udover dens anvendelse som lægemiddel og kosmetisk olie, bruges Argan Olie også som en kulinarisk olie. Den er blevet brugt i Marokko som olie til couscous, salater og Amlou (Marokkansk svar på Peanutbutter). Ristet Argan Olie har en meget stærk nøddeagtig smag, og er dermed perfekt som dressing til salat og gulerødder.
Næringsindhold og medicinale oplysninger Spiselige Argan Olie bliver rost for sin fremragende næringsværdi. Det er hovedsagelig (ca. 80 %) umættet fedt, men det indeholder også nogle mættede fedtsyrer. Argan Olie er rig på mange former for E-vitamin, som er de Tocopheroler, hvilket gør det til sådan en fantaktisk olie til hudpleje. Men de mest kraftfulde og gode næringsstoffer i Argan Olie er dens mikro-næringsstoffer, der er til stede i meget små at spormængder. Men de giver stadig mange prisværdige sundhedsmæssige fordele.
Udover en sund fedtsyreprofil, indeholder Argan Olie
Store mængder af vitamin E. Da E-vitamin er en kraftig antioxidant, bør den samlede antioxidant kapacitet af Argan Olie være ret højt. Det er nogle af de bioaktive mikro-næringsstoffer i Argan Olie og deres tilsvarende sundhedsmæssige fordele.
- Squalen – Det anvendes i kosmetikindustrien, men findes naturligt i Argan Olie. Den har vist sig at være en forrygende Anti-aging middel.
- Carotener – Det er en gruppe af antioxidanter der ligner vitamin A.
- Phenoler – Argan Olie indeholder mange Phenoler som kaffesyre (anti-inflammatorisk), vanillinsyre, oleuropein (Antioxidant) og visse former for catechiner. Overraskende indtages catechiner og vanillinsyre også gennem den grønne te, vi drikker.
Køb og opbevaring Argan Olie indeholder et lavt Peroxidtal, hvilket betyder, at det er modstandsdygtigt over for harskning. Man skal dog stadig opbevare det i et mørkt, køligt sted. Mange kosmetiske kvalitets Argan Olie produkter har små mængder af antioxidanter, som beskytter olien mod at blive harsk. Dog bør man være ekstra omhyggelig og kun købe den bedste kvalitet olie. I mange tilfælde er disse olier desværre forfalsket med billigere olier, der gør olien af ringere kvalitet.